‘Tennessee Walking Horses’ in Sint Anthonis
De Tennessee Walking Horse is een rijpaard, ontstaan in het midden van de vorige eeuw in de Amerikaanse staat Tennessee. Onder andere de Morgan, Volbloed, de American Saddlebred en de nu uitgestorven Narranganset Pacer werden gebruikt om een gebruikspaard voor op de plantages en grote boerderijen te fokken. De hele dag in het zadel van een dravend paard wilden de fokkers niet en dus ontstond een ras met soepele, makkelijke gangen, met een rustig karakter. Zonder saai te zijn uiteraard.
Bij dit ras, over het algemeen tussen de 140 en 165 cm groot, gaat het natuurlijk om de gangen. De Tennessee Walker draaft niet, maar kent naast de gewone stap, ook de flatfoot walk, de running walk en de canter. Voor deze drie gangen is de Walker beroemd. De running walk is een soepele, aangeboren, unieke gang. De ‘canter’ is een verzamelde galop, in de VS ook wel de ‘rocking chair canter’ genoemd.
Het stamboek begint in 1935 met 115 paarden als basis en in 1956 werd het gesloten. Het ras kent geen keuringen, een Tennessee Walker is een Tennessee Walker als beide ouders Tennessee Walker zijn. zo simpel is het.
In de zuidelijke staten van de VS wordt elk weekeinde wel ergens een wedstrijd voor Walkers georganiseerd, daar inkun je aan heel veel klassen meedoen zowel in ‘Engelse’ als in ‘Western’- kleding- en rijstijl. Niet alleen de ‘gaited’, de gangen-klassen maar ook bijvoorbeeld westernklassen als reining, polebending en barrelracen. Tegenwoordig staat ook dresuur op het programma, maar dan zonder de draf, aangepast aan het ras.
In de VS telt het stamboek ongeveer 250.000 Walkers, in Nederland is het moeilijk te bepalen maar schatten we het totale aantal op ongeveer 40 a 50. Een Nederlandse vereniging is er op het ogenblik niet meer, wel een Europese.
Sind begin april is BlueGrass Walkers aanwezig in Sint Anthonis, maar we zijn nog bezig met de opbouw van het bedrijf. Op de Paardendag op de Brink zullen wij het ras uitvoerig aan u voorstellen.
Demonstratie Western Trail & schriktraining Magnolia Hoeve
Tijdens de Dag van het Paard geeft de Magnolia Hoeve een demonstatie Western trail en schriktraining.
Tijdens deze demonstratie geven zij een clinic met verschillende obstakels en hindernissen met verschillende type paarden om te laten zien hoe je het vertrouwen kunt vergroten en meer behendigheid kunt krijgen met je paard dat je ook toe kunt passen op bijvoorbeeld een bosrit of met de verder training van je paard.
Bij western trail gaat het om obstakels die je zelfs in de vrije natuur kunt tegenkomen, bijvoorbeeld een poort dat open en dicht moet, over een brug lopen, achterwaarts, zijwaarts lopen en door smalle doorgangen lopen.
Ook laat deze demonstratie zien dat je met elk paard mee kunt doen, ongeacht het ras en ongeacht de discipline. Of je nu recreatief rijdt of graag deelneemt aan wedstrijden, de trainingen zijn geschikt voor iedere combinatie!
Uitleg Dressuur door Lotte Bardoel
Tijdens de Dag van het Paard wordt er gestreden om de Land van Cuijk Cup in de discipline Dressuur. Om onze bezoekers mee te nemen in een dressuurproef zal er een ruiter een proefrijden en zal door dressuurinstructrice Lisette Bardoel een toelichting worden gegeven. Lisette traint vele talenten uit het Land van Cuijk. Opgeven voor de Land van Cuijk Cup kan nog steeds via liekepotten@hotmail.com.
Mini show racingteam Sprong Vooruit
Hou je van spektakel, kom dan kijken naar de show van het racingteam van Sprong Vooruit de kleinste ruiters gaan samen met hun shetlander de strijd aan. Kortom hier ontstaan de potentiële winnaars van de Metworst.
Eventing clinic
Eventing wordt vaak beschouwd als de triatlon van de paardensport vanwege zijn unieke combinatie van dressuur, springen en cross country. Tijdens de dag van het paard wordt er een demonstratie gegeven van de cross country. Waarbij ruiters springen over natuurlijke hindernissen.